Jom Follow Saya

Tuesday, July 10

Remaja dan kehidupan

Assalamualaikum..

Ada aku baca penulisan seseorang dari slah satu laman web. Dia persoalkan pasal remaja yang nak kawen awal.
Ada pro's and cont's dalam hal ni.
Menurut penulis tuh, dia salahkan remaja yang baru setahun jagung dan takmatang ni. Memang betul, belum matang lagi. Kebanyakan bagi alasan untuk kawin awal sebab nak elak zina.
Ya! Betul tu. Solid sangat jawapan tuh. Jadi penulis tuh persoalkan, "korang bercinta sampai nak berzina kah?"
Betul jugak! Remaja2 sekalian termasuklah saya. Tertanya2 gak, apa agaknya jawapan bagi soalan tuh.

Umur masih muda, sudah main suka-suka. Umur masih hijau, sudah sibuk bercinta asmara.  
Tapi, macam mana pulak bagi remaja yang dah berzina tapi menyesal. Jadi nak tebus balik kesalahan besar tuh, dia bertanggungjawab ke atas perbuatan dia dengan bernikah. 
Macam mana pulak kalau situasi macam tuh?

Perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik. Begitu juga, perempuan yang berzina adalah untuk lelaki yang berzina.

Untuk bernikah adalah mudah. Dalam syariat, jika menjalankan yang perlu saja tidak akan membelanjakan wang yang banyak. Wali, saksi, wang mas kahwin dan pasangan. Minta maaf kalau salah. Aku pon tak berapa ingat apa yang perlu. Dulu2 la belaja.

Tak perlu la majlis kawen yang berjumlah ribuan. Tak perlu juga pelamin dan pakaian dari butik2 ternama.
Betul tak?

Lasly, saya masih belaja and kalau ada pape yang salah, maafkan saya dan betulkan la saya. :)

Source from sini
 

2 comments:

  1. eh blog awak dah baru! ade domo kun :)
    tapi bunga awak ni tetap ade.. hehehe

    budak2 zaman sekarang fikir kahwin untuk seronok. tapi kalau diorang fikir tentang tanggungjawab yang bakal diorang galas, diorang tak mungkin akan melakukan zina.. tapi tulah. budak zaman sekarang susah betul nak terima nasihat.. huhu.. termasuklah saya.. heee :p

    ReplyDelete
  2. bunga tetap di hatie..hehehe..
    jauhkan lah diri kita ni dari zina...amiinn~

    ReplyDelete

Cerita laen :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Cute Plant Dancing Kaoani