Jom Follow Saya

Monday, July 30

:: Episod Ramadan :: 5

Assalamualaikum u'olls <3
Mood: ceria!

Semalam an..aku g la jumpa MIRA!!
Fuhh!! aku g umah dye alang2 aku dpat kua sorang.
Sebelum ni ada je kua tapi ngan parents.
Al-maklum la, aku baru renew lesen. So dapat la puas berjalan sendiri!

Anyway, ada 1 ag sebab aku hepi!
Aku ada la 'ter'sembang ngan mak ayah aku pasal kawen ni.
Cmni taw ~

Mak : "Qilah, nanti ada org anta katil queen baru ngan almari set skali."
Ayah :"katil single tu kasi kat abg kamu. Tapi camne kalau abg kamu kawen dulu?"
Mak :"Abg ni..jauh berzaman lagi"
Ayah :"Mana tawu qilah ke kawen dulu. Boyfriend dah datang umah dah"
Mak :"Tak lama lagi la tuh.Kome nak kawen, kawen jela. Mak tak halang."
Ayah :"Dah sedia ke kamu? "
Mak : "Banyak komitmen nanti. Kamu kena jaga hati parent kamu n parent mertua gak. Kene fikir 2 family dah.Zaman remaja kamu akan tamat.Nak ke?"
Aku :" Ayah kasi kebenaran ke?"
Ayah :"Kawen jela bila kamu nak"
.............................

Ngehngehngeh~~
So.....
Erm....
Nantikan la je!

huhuhuuhu
hohohohho
hehehehehe

Dapat gambarkan tak kegembiraan aku?
Doakan la kami yerk!
Semoga kami berkekalan hingga jinjang pelamin.
Amin~


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sunday, July 29

Kempen 'saya blogger muslimah'

Assalamualaikum.

Aku jalan2 blog tadi usha la ada kawan join kempen ni.
And aku rasa oke gak an?
So jom follow ramai2

Antra yg join
lady4134
-cikgadisapple

Saturday, July 28

:: Episod Ramadan :: 4

Assalamualaikum..
For the past few days..aku sakit..tapi..alhamdulillah dah kembali sihat!

Aku ada wat versi Terjah 1.0
Hehehe...
Bukan la terjah cam kat melodi tuh. Jas surprise simple2 jerk to celbrate my friend burfday!

So, aku de wat kek coklat moist kukus. Tak grand mana la..Tak cantik pon..
Plus manis ngat plak tuh..And keras sikit sebb lebih tepung.
Tp...erm..korg usha la sndri ye 


Oke..ni in the making la..

ni time ngah kukus kek..
                                                                                      
Short video mangsa tekejut
 Hehehe..mangsa = Ain my friend 
"Happy belated birthday my fellow friends..Kepada kawan2 saya yang saya tak dpt nk celebrate, saya mohon maaf dan nak korg tawu yang aku ingt korg sntiasa. Just faktor masa, keadaan and jarak yang memisahkn kita." 

:: Episod Ramadan :: 3

Assalamualaikum..
Hi everyone! So, cmne puasa?
Dah seminggu ni full tak?
Ada wat homework x?
Brape mukasurat dah baca ayat suci Al-Quran?
Hehehe..
Slamat berusaha semua dan diri aku sendiri!

Nak citer la. Semalam kan 27 julai 2012.
Ada samting bes jadik!
Jeng..jeng...jeng...


Happy 25th Anniversary Mak ayah!!

Semalam mak post kat fesbuk dia camni..
hehe
25 tahun diharungi bersama pahit dan berbaur menjadi kenangan. Toleh ke belakang rasanya tlh jauh perjalanan ini tapi pandang kedepan masih byk yg ingin ku lalui bersama dan hanya berharap manis.

Ecececeh!
Seronok rasanya.
And harap kekal sampai lah kami anak2 ni kawen berjaya dan timang anak cucu.
Amiinn.. 

Tuesday, July 24

:: Episod Ramadan :: 2

Assalamualaikum.

Ni sikit pesanan sempena ramadan nih.
Ingat nak post esok je. Tapi aku ngah sakit nih. Biasa la dugaan ALLAH.
Alhamdulillah aku bersyukor bila tawu yang ALLAH masih sayang dan ingat kat aku.
Nape? Sebab DIA bagi aku sakit untuk mengingatkan aku pada NYA! Terima kasih ALLAH sebab masih sayangkan aku.


Ni tazkirah kali nih.
Jom kita sama-sama besedekah!
Banyak pahala bersedekah ni.
Tambah-tambah pada bulan mulia bulan ramadan ni.


Sedekah ni jangan kita tetapkan hanya pada bulan ramadan je. Tapi bialah berkekalan dalam seharian kita.
Sedekah boleh dalam banyak cara. Tak semestinya bagi wang je. Tapi boleh dalam bentuk makanan.
Membuang benda yang berbahaya di jalan pon dikira sedekah.
Dalam bulan puasa ni, boleh jugak law berbuka dengan orang fakir miskin. Banyak pahala membantu mereka dalam kesusahan nih.

Rasulallah s.a.w. bersabda yang bermaksud :"sdekah yang paling utama adalah sedekah pada bulan Ramadan." Riwayat Tarmizi
source from : Luahfikiran

:: Episod Ramadan :: 1

Assalamualaikum.
Selamat berpuasa hari ke-4 semua!
Korang watpe bulan cuti?
Or ngah belajar untuk exam?
Daily activity korang sama ke?

Taawu tak bulan ramadan ni bulan yang banyak kebaikan?.
Salah satunya adalah, segala amalan baik kita akan dilipat kaligandakan nilai pahalanya.
So, apa salahnya kalau kita luangkan sikit masa untuk beramal. 5 minit pon boleh.
Kejap je untuk baca ayat suci al-quran atau berzikir.


Insyallah. Setiap amalan ni kita istiqamah. Bukan saja pada bulan puasa je, tapi berterusan.
Insyallah. Kita dah on the way ke jalan syurga. Amiinn~

So, set ur priority ye~!


At some point, we are gonna change for good (==,)

Sunday, July 22

Ramadan dah kembali!!

Assalamualaikum.
Dah puasa ke3 dh.Tak terlambat law aku wish selamat berpuasa dan selamat beribadah.


Actually, aku de azam baru untuk puasa kali ni.
Hehehe.Selalunya orang wat azam bila tahun baru je. Ni aku wat trend baru lak!
Azam baru pada bulan puasa. Oyeah!


Ni la azam baru aku.
Aku rindu sangat ngan zaman2 hidup aku tenang je dulu.
Zaman aku belajar ilmu dunia dan akhirat.


Takmo pakai cmni dh!


Macam ni la aku pakai sebelum ni. Tapi sebab kejahilan dan terlalu hanyut ngan fesyen dunia sampai aku tak pakai cmni dah.
So, for starts aku nak pakai semula cmni dan mulakan homework puasa ni.


Jom la sama-sama kita selesaikan homework ni!

Everyday is a new day. Starts afresh with bismillah and alhamdulillah for this opportunity.

Wednesday, July 18

:: nothink ::

Assalamualaikum and good morning u'olls..
Harini aku rasa cm nak tuka wajah blog aku la. Tapi takde idea yang dtg menerjah mindaku!
Aiyo ayat BM ku ni..
Erm..Seswai ke kelopak bunga2 ni jtuh ag?
O should i change it...
O should i change the theme to suits the bunga?
Ahhh!!!
Pagi2 otak dah jam!

::wordless wednesday::


Apa yang korang nampak?
Amazing what tricks can our eyes do!


The best Planner!!

Assalamualaikum..

Minggu nih ramai membe2 yg dok kecoh pasal result dah kua.
Law USM pon sama la. Tapi baru bleh cek gne sms. Dapat tawu ada fail o lulus jela.
So.....I got bad news!
Oke! sdih gak la.Bagitawu kat parents, deme diam sribu bahasa and jelas sekali ngah kecewa.
SEDIH!

UPM pon dah bleh cek result dh. Mint almost got dean!
I am so proud of him. But, dia sedih lak.
Sebab markah dia agak jatuh la. Good for him!
U can do it mint! Next sem dean lak taw :3

Tapi an, setiap apa yang kita dapat kita kena la besyukur.
Sebab ALLAH adalah perancang yang terbaik.
Kita manusia yang lemah cuma mampu merancang dan usaha beserta doa.
Sebab DIA yang maha mengetahui segalanya.
Maybe apa yang kita nak bukan la yang terbaik untuk kita. And mayb apa yang kita taknak adalah yang terbaik untuk kita.
Percaya pada perancangan DIA.

Setiap kejadian ada hikmah di sebaliknya. Bersyukur dan terus berpegang pada janji2-NYA.

Friday, July 13

The Choices I Made

,Assalamualaikum..
Hye readers to my public diary..Ngee~
Minggu ni keputusan upu dan kemasukan ke ipt keluar.
Kenangan betul!

Dah setahun lebih dah sejak aku masuk usm.
Teringat balik time awal2 aku dapat keputusan upu and tawaran usm dulu.
Aku takde cita2 pon time tu.
Isi upu pon ikut kehendak family and apa yang kawan isi, maen tiru je.
Parents aku suruh amek medic.
Sebab deme kata doktor senang dapat keje sebab kuota tinggi.
Lagipon makcu aku sorang doktor pakar sakit puan. So, cam nak apperantice la.

Tapi kos aku kat matrix dulu sains fizik. So, untok memenuhi kemahuan parents aku, aku kena dapat result 4 flat la.
Baru boleh mintak kos medic bagi student sains fizik cam aku ni.
Tapi, poblemnya aku ada masalah peringatan. Sebab tula aku boleh maen kira2 jer banyak.
And sebab tula aku rasa aku takleh survive law aku amek kos sains hayat kat matrix dulu.
Malangnye aku tak dapat cgpa 4 flat.
Maka aku mintak la kos engineering. Aku sedar la kedudukan aku yang tak pandai ni.
Parents aku seriously kecewa giler.
Memang stress aku time tu.
Jarang sekali aku kecewakan parents aku.

Keputusan tawaran usm keluar dulu.
Aku dapat kos Elektronik.
Parents aku kata "keputusan kamu, pilih la".
Kebanyakan mak and bapak sedara aku engineer.
So,deme tak sarankan amek engineering la sebb t susah giler dapat keje.
And belaja pon susah!
Deme agaknye tak pikir kot aku akan psychologically terbeban ngan discouragement deme tuh.
Tawaran usm tuh kene accept o tak sebelom keputusan upu kua.
AKu piki2...
Hari las tawaran tuh, aku decide untuk accept jela.
Tapi aku nak tawu gak apa lah tawaran upu aku. Tapi once dah accept tawaran usm, kita tak akan dapat tawaran dari ipta laen.

Even sampai skarang pon, parents aku akan sebut2 ungkit2 citer aku tak dapat mintak medic sebab salah aku.
Aku agak terbeban tapi aku cuba gak nak buktikan aku boleh!
Yay! Aku boleh!

Teringat plak aku nih baru je abeh final exam untuk 1st year aku.
Aku tawakkal and doa aku boleh dapat cemerlang. Amiin~
Doakan sekali ye (^^,)

Segala yang terjadi adalah ketentuanNYA. Kita sebagai hamba hanya boleh berdoa dan berusaha bersungguh2.  

Tuesday, July 10

Remaja dan kehidupan

Assalamualaikum..

Ada aku baca penulisan seseorang dari slah satu laman web. Dia persoalkan pasal remaja yang nak kawen awal.
Ada pro's and cont's dalam hal ni.
Menurut penulis tuh, dia salahkan remaja yang baru setahun jagung dan takmatang ni. Memang betul, belum matang lagi. Kebanyakan bagi alasan untuk kawin awal sebab nak elak zina.
Ya! Betul tu. Solid sangat jawapan tuh. Jadi penulis tuh persoalkan, "korang bercinta sampai nak berzina kah?"
Betul jugak! Remaja2 sekalian termasuklah saya. Tertanya2 gak, apa agaknya jawapan bagi soalan tuh.

Umur masih muda, sudah main suka-suka. Umur masih hijau, sudah sibuk bercinta asmara.  
Tapi, macam mana pulak bagi remaja yang dah berzina tapi menyesal. Jadi nak tebus balik kesalahan besar tuh, dia bertanggungjawab ke atas perbuatan dia dengan bernikah. 
Macam mana pulak kalau situasi macam tuh?

Perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik. Begitu juga, perempuan yang berzina adalah untuk lelaki yang berzina.

Untuk bernikah adalah mudah. Dalam syariat, jika menjalankan yang perlu saja tidak akan membelanjakan wang yang banyak. Wali, saksi, wang mas kahwin dan pasangan. Minta maaf kalau salah. Aku pon tak berapa ingat apa yang perlu. Dulu2 la belaja.

Tak perlu la majlis kawen yang berjumlah ribuan. Tak perlu juga pelamin dan pakaian dari butik2 ternama.
Betul tak?

Lasly, saya masih belaja and kalau ada pape yang salah, maafkan saya dan betulkan la saya. :)

Source from sini
 

Monday, July 9

:: MaduBulan :: (appreciation)

Assalamualaikum..
Ehem2! Pada tanggal 25 Jun hingga 1 Julai 2012, Mint telah meluangkan masa bersama-sama aku. Percutian ini di panggil "MaduBulan". Hehehehe

Kami, dengan berbesar hati ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak penganjur yang telah membantu dalam menjayakan program ini. Pihak berkenaan adalah sebuah institusi pendidikan tinggi yang telah menganjur tempat penginapan kami. Pihak Klinik yang telah menyewa pengangkutan kami berdua. Pihak kafeteria dan restoran2 yang telah menaja makanan kami.

Dan yang paling utama, jutaan terima kasih kepada ibubapa aku kerana telah mengizinkan Mint bermalam di rumah kami selama 2 hari 1 malam.

Formal giler..Huhuhu
Senang citer..Kami bercuti bersama2 kat salah satu institusi selama 4 hari and 2 hari lagi Mint bermalam kat umah aku 
He only met my parent as friend. Not officially as boyfriend yet. But he proved that he is sincere towards me! ngeee~

Tuesday, July 3

:: holiday ::

Assalamualaikum..
Lama dah tak update blog nih. Kat umah takde tenet la. Dah stat cuti dah ni. 2 bulan setengah cuti tak plan pon nak wat apa.

Hurmm..
Aku ada wat list apa yang boleh and yang aku nak wat time cuti nih.
1- Keje
2- Belajar komputer programming untuk semester depan.( belajar sem depan)
3- Belajar masak(from tenet o famili)
4- Belaja menjahit(from tailor famili aku)
5- kemas umah (selereak sangat sampai tak tawu nak wat camne dh)

Tu jela kot.Tapi aku tak tawu mama satu nak wat ag. Akak aku jas cuti seminggu je sebab dia ada short sem.
Aku ingat nak bincang ngan parents aku dulu la.

Ps : Nak edit gamba2 yang bnyak tertangguh ni. Ngee~

Cerita laen :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Cute Plant Dancing Kaoani