Jom Follow Saya

Friday, August 17

Bye-bye Ramadan

Assalamualaikum.


Sekarang nih mesti ramai yang tengah hepi nak raya.
Baju raya..lemang...kuih...rendang..lampu bekelip...mercun...balik kampung..
Shooping SALE raya..

Tapi..perasan tak ada yang kita tinggalkan?
Kita akan tinggalkan Ramadan!
Bulan mulia bulan Kita!
Dah sebulan kita puasa..
Tapi bila nak datang syawal..ramadan dilupakan.

Sedih! Tak tawu bila akan dapat jumpa lagi.
Entah tahun depan ada rezki untuk puasa lagi atau tak.
Pada hujung bulan ni, dukacita mengucapkan SELAMAT TINGGAL RAMADAN~


Esok mula la 1 Syawal, bulan ALLAH.
Semoga pada bulan ini nanti, jangan la kita terlalu teruja dengan raya sampai melepasi garis hukum agama islam.
Jangan la terlalu angkuh sampai lupa pada fakir miskin yang memerlukan.
Ampunkan la segala kesalahan dan meminta lah kemaafan dari semua.
Tapi jangan sesekali lupa untuk memohon ampun pada DIA.
Ziarahilah mereka yang sudah tiada dan doakan lah mereka di alam kubur dan akhirat kelak.

 "moga melangkah keluar dari Ramadan kareem dengan kesucian hati.dan memasuki Syawal dengan keinsafan dan kemaafan dalam diri. 
Salam Eid Mubarak dari Asmaa Aqilah n Moohymint Sarsaparilla bersama famili tercinta dan kawan2 semua."


Wednesday, August 15

Al-Fatihah

Assalamualaikum.

Jodoh pertemuan, ajal maut ALLAH yang tentukan.
Tadi, aku dapat berita yang menggugarkan jiwa aku.

Spupu aku, Yamin, mesej aku.
"mak dah tawu ke?"
Aku reply,"tawu ap?"
Yamin reply,"atok meninggal tadi"

Aku trus kol mak aku sebab atuk tu ayah kepada mak aku.
Ya ALLAH. Pertama kali aku denga sore mak aku nangis.
Hati aku hiba sangat denga.
Mak aku yang kuat tu boleh nangis.
Aku pon nangis skali.

"Ya ALLAH, kuatkan lah hati dan iman ibu ku. Sesungguhnya kalau jadi pape kat ayah aku pon aku akan jadi cmtu."

Sama-sama tolong aku baca al-fatihah buat atuk aku, Ibrahim.
Semoga roh dye tenang dan dicucuri rahmatNYA.

Buat Herma Julianny

Assalamualaikum
 Buat Miss Herma Julianny..NI la rupa kuih goyang manis.
Aritu dye tanya cmne rupa dye.Hehehe
Mesti penah tengok an? Rasanya org panggil laen kot. Tapi mak aku kata nama dye kuih goyang manis.
Ni lak kuih goyang pedas.
Nampak tak cmane beza dye?
Kuih goyang manis rupa dye clean n clear ckit. Tapi kuih goyang pedas lak menggerutu cikit.
Hehehe
Kbai.

Sunday, August 12

Blog Review di blog sop.name.my

Assalamualaikum!

Sejak dah setel poblem ni.. Aku bertekad untok join banyak2 segmen!
Kali ni blog review kat sop.name.my lak.


Jom join la.
T law terlalu ramai sop akan ttup!
Dye akan review untok kc komen membina kat blog o pndpt pape.
Jom jom!


Quran furqan digital!

Assalamualaikum.

Aku ada la jalan2 blog tadi.
Aku terjumpa quran furqan yang bleh download secara percuma!
Quran ni ada suara bacaan ayat suci al-quran.

Ada kat blog Mr.Amir Asyraf.
Sangat berguna bagi sape2 yang rajin berjalan o buzy.
Portable sebab bleh letak dalam smartfon o mp3.

Kat blog ni dye ada gak aja camne nak install/dwnlod.
Mari sama-sama tingkatkan amal ibadah.

ALhamdulillah Dipermudahkan~

Assalamualaikum.

Kesinambungan dari kesah aku yang Excident tuh.
Aku dah gitawu bapak aku. Tapi bapak aku tak dapat nak tlong repair sebelom mak aku balik.
So, 'ter' paksalah aku gitawu mak aku jugak!
Berkat Helpline dari bapak aku.. Mak aku takla marah sangat.
Siap esoknye boleh beli kat aku baju kurung raya ag.

Wahh... Terharu beb!
Alhamdulillah semuanya berjalan lancar.

Tapi.. Perit belom berakhir ag.
Ada la satu haru tuh aku terasa susah sangat nak bangun pagi.
Parent aku lak cuti.
Mak aku tiba-tiba ada mood nak wat kuih raya.
Semangat dye kua pagi-pagi nak g beli barang.

Tak bertuah sungguh badan aku time tuh sangat malas nak berjauhan dari katil.
So..Bila mak aku balik je, berdesing telinga aku kne bebel.
Denga la jap then trus mandi and tolong dye.
Lama-lama diam trus dye. Tak marah dah and bleh je sembang ngan aku cam normal.

Akhirnya siap gak la 2 jenis kuih.
Kuih goyang pedas and goyang manis (2 jenis kuih ke nih?).
Hahaha.. 
Tapi kete tuh dah repair dah and abg aku yang bawak pegi kampus dye.
Teringin nak tuka mood dari kancil ke satria.

Alhamdulillah.. Sumenye tak la seteruk yang aku pikirkan.
Malah better than the best ever happens la(time aku wat poblem jela).
Hehehe..Now aku kena banned dari driving kete.Jas bleh drive moto skuter suda~

Papai

Gambar sekadar hiasan


Friday, August 10

Cik Buaya 1st GiveAway : Choose Your Prize

Assalamualaikum..
Jom join!

Senang je nak join..
Jas like fan page dye,page sponsor and jadi follower dye..
Erm.. Menarik gak adiah dye.
Boleh pilih satu jerk.
Nak tag deme ni la..

Insyallah..law ada rezki nak kamera lomo 2..hehehe
Aci x??
HAhahaha..
Sebab aku dah lama minat fotografi!
So..Maybe dah tiba masanya aku ada kamera sendirik an??
HEhehe..
Expired date 12 august 2012

Thursday, August 9

:: Episod Ramadan :: 10

Assalamualaikum.
Erm..
Aku sedih nih..
Semalam memang Allah menguji aku la.
Camni..

----------------
Alkisah..
petang semalam aku tengok salah sekor mata kucing aku dah nak buta taw..
Akibat kena cakar ngan kucing liar..
Gaduh la an.
Tapi mata dye dah merah2 and takleh nak bukak sangat.
Sebelah jela.
Aku tawu lama dah yang mata dye luka.
Walhal aku sendirik yang cuci luka dye.
Tapi time uh takde la nampak teruk cam semalam.
So, aku dengan penuh kerisauannya aku kol bapak aku mintak izin nak bawak g klinik haiwan.

Nak jadi citer, aku mintak mira teman la.
Otw nak g amek mira. Si kucing aku nih pandai lak lompat bejalan g kat kaki aku yang tengah drive.
.......and.....
Aku terlanggar blakang kete org depan aku.
Kete and driver tuh takde pape.
Aku tak kua pon nak tengok keadaan kete aku.
AKu cuak giler law orang tu mintak pampasan pape ke.
Lepas aku mintak maaf kat org tuh.
AKu trus pegi umah mira.
Sampai umah mira baru aku tengok.
Ya Allah!
Head lamp kiri kete pecah trok.
SKali lampu signal pecah.
Siap ada calar teruk ag!

Astaghfirullahalazim!!!
Aku cuak tak terhingga dan tak tawu nak watpe dah.
Bila dah bertenang aku pegi la consult kat kedai repair kete.
Tanya camne nak buat and brape anggaran harga.
Tapi aku tak citer kat bapak aku lagi nih.
Nasib baek mak aku ngah bershopping kat kl time nih.

Aku balik umah and sorok rosak lampu tuh ngan kaen.
Aku sidai jela.Ingatkan nak setel sendirik tanpa bagitawu parents aku.
Tapi berkat pujukan 'dia' dan mira, aku beranikan diri bagitawu bapak aku.
Pagi tadi je sebelom bapak aku pegi keje.
Marah la bapak aku.
Tapi rasanya law aku tak gitawu o dye tawu sendirik lagi la bertambah2 marah dye.

And sekarang aku masih lagi cuak.
Aku mintak kat bapak aku, "ayah, tolong la jangan bagitawu mak.Saya(bukan paggilan sebena) pegi setel dulu sebelum mak balik arini."

Aku still cuak and takut and kecewa. Sedih tengok muka bapak aku tadi.
Macam aku dah hancurkan kepercayaan dye kat aku.

Moga aku permudahkan jalan bagi aku.
bye~

Wednesday, August 8

:: Episod Ramadan :: 9

Assalamualaikum.
Hye stalker comel sume.

Seperti yg anda tawu( o mayb tak tawu), aku kan tengah cuti.
Famili aku yang laen masih mengaji dan cuma balik ujung minggu. Ada la balik umah sekali dalam 2minggu o mayb sebulan sekali je.

Aku tinggal sorang jela law parents aku pegi keje o pegi dating tak ajak aku an.
So, aku wat siries Home Alone aku sendirik.
Hohohohoho

Merepek sudah aku nih.
Deme-deme ni jela peneman setia aku.

----------------
kintan
----------------
Dye nakal sangat! ni kacau kamera ni

Buas sangat! Time dye tdo jek bleh amek gamba..Ni pon dye tejaga sebab bunyi kamera..aiyo

Manja kededek plak tuh

Dye paling jakun law ada bende bergerak. Tapi penakut sangat nak kua umah

Dye slalu kacau adik-adik kecik. Ni dye kacau si Ketot

Kan aku dah citer. Time tido je aku dapat snap dye

Exclusive sikit air dye. Mesti dari sinki dan yang baru diisi je

-------------
ketot
-------------

Ketot?? Tengok la sendiri betapa ketotnye dye

Ni sekor ag yang manja kededek.Nak minum air baru jerk

Penakut gak sekor ni. Nak terjun sikit pon dah takut. Nanti bising la paggil aku untuk tolong dye turun

Pemalas gak dye nih.

Tapi dye la paling comel pon.

Aku boleh snap dye bila2 jerk

Pandai tak dye posing?hehehe

Ni dye tersekat kat krusi. Tak reti turun

Cam sidai kaen je aku tengok.

Perrgggghhhh!!! Hebat tak dye jadi model aku?

Time niih dye nak cat walk tapi tak jadik.

Sebab takut nak turun

Setelah sekian lama baru la turun satu anak tangga

Dye lembik sikit. So, dye tak maen ngat ngan yang laen sebab takut.

Maen ngan hanger pon boleh hiburkan hati dye dah

Sukanye dye ngan hanger tuh




Dye boleh tido kat mana2 jerk.


Atas sinki pon bleh!

-----------------
kelat
-----------------

Ni adik beradik si ketot


Buas jugak!

Tak dudok diam!

Suka explore!

Suka maen ngan abg kintan dye.

Sukla kacau adik dye nih.

Kacau adik dye tidor je

Aik? ketot balas dendam kah?

Aiyo..pergaduhan adik beradik

Nakal!

No komen!

Tapi dye sayang adik dye nih

--------------
oyen
--------------

Ni abg oyen.. Buas sangat!
Tak lekat dok umah.
Ni pon dok maen ngan kaen baju mak
Tapi dye slalu protect adik2 dye.
Law ada kucing liar yang nak gaduh ngan adik2 dye, dye yg dtg marah kucing tuh.


Tenkiu peneman setia aku!



Cerita laen :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Cute Plant Dancing Kaoani