Jom Follow Saya

Wednesday, May 23

Aduh mak ayahku

Assalamualaikum.
Nak share pasal satu kisah. Kisah ni jadi kat aku sendiri la. Waktu aku kecik2, dalam umo aku masih setahun jagung la. Mak aku selalu marah2 and selalu larang macam2.
Aku selalu kena pukul and kena tengking tak tentu pasal. Dulu aku sangat berharap aku tak dilahirkan langsung.
Tapi, segala yang dia marah dulu2 la yang buat aku jadi manusia yang aku sekarang ni. Tenkiu mak!

Sekarang ni mak aku dah tak macam dulu. Tak selalu marah2 dah. Tak pukul langsung. Maybe sebab aku and adik2 laen dah besa kot. Ini bermakna adik2 aku yang kecik tu tak kena macam yang kami kena dulu la. Dapat tengok sangat perbezaan antara perangai and adab deme dengan kami. 

Kalau dulu kami tak boleh keluar rumah tanpa dapat izin dari mak. Adik aku keluar sesuka hati tanpa hirau atau salam mak ayah aku dulu. Ya ALLAH! Aku rasa nak ngamok je kat dia. Cuba la salam and bagitawu kat mak ayah dulu. Atleast bagitawu. Beradab la ngan mak ayah. Kadang2 mak ayah aku terasa hati ngan  deme. Kesian kat deme  gak la.
Bila mak dah terasa, dosa tu serta merta dapat kat diri kita. 1 lagi, kadang2 mak aku tegur la adik2 aku. Macam suruh pegi study ke an. Adik aku akan merengus ato cakap kasar dengan muka kelat pada mak aku.

Aiyo! Agak2 la an. Aku jadi geram and bengang gak la kadang2. Aku tegur la adik2 aku. Tapi deme ni manja ngat sampai tak boleh kena tengking pon. Amboi. Lebih2 sudah. Rasa cam nak anta deme merasa zaman kakak and abang deme dulu je.

Oke! Mak aku dulu marah2 aku selalu. Sekarang tak dah. Dulu mak aku sangat tegas. Sekarang sangat sensitif hatinya. Dulu aku tak suka mak aku. Tapi sekarang aku dah boleh befikir, aku tawu apa yang mak aku marah tu untuk aku jadi manusia berguna sekarang. Look at where i am now. I'm proud to say thanks to what my mom and dad used to be, here i am now. A future electronic engineer graduated at USM. 
Ni la mutiara hatiku :)

Parent kita marah kerana sayang, bukan kerana benci. Prove : they took care of you from you're born till you're an adult and till they die. Insyallah. I love You MOM and DAD

6 comments:

  1. mak ayah marah pasti ada sebab. sebenci mana pun kita dengan mak ayah tapi redha allah terletak pada redha mak ayah.. hormatilah mereka selalu. budak2 sekrang memang susah nak makan saman. sabar jela

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saba jela ni. Doakan la deme cepat belaja

      Delete
  2. Whatever happens, I still love my mom and my dad! Respect our parents, inshaAllah all the people will respect you. Apa yg kita buat kat parents, mcm tu jugak anak2 kita akn buat kt kita..

    ReplyDelete
  3. Hye , love this entry . banyak banyakkan bersabar . Follow me back :)

    ReplyDelete

Cerita laen :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Cute Plant Dancing Kaoani